-


VISSZA A FÕOLDALRA
························································································································································
ELÕZETES SZAVAK · FOTOTIPOLÓGIA · FOTÓKONZERVÁLÁS
························································································································································
DIREKTPOZITÍVEK · NEGATÍVOK ·  POZITÍV ELJÁRÁSOK
························································································································································
MÉRETEK · KÉMIA és TÖRTÉNETI MAGYAR-MAGYAR SZÓTÁR

 - ZOOM

ENYVNYOMAT

 -
 Névvariánsok:

Enyvnyomás; Leimdruck (ném.)

 -
 Nyilvánosságra  hozás idõpontja:

1921.

 -
 Használata:

Az 1930-as évek után már csak elvétve használták. Soha nem tudott igazi népszerűségre szert tenni.

 -
 Felfedezője:

dr. Heinrich Kühn.

 -
 Anyaga:

Sötétbarna csontenyv (legjobb az ún. kölni enyv) és bármely vízben oldható porfesték, valamint jól enyvezett papír, ami bírta a mosást.

 -
 Jellegzetességei:

Kromátkolloidos nemeseljárás. Olyan, művészi célokra használt olcsó és viszonylag egyszerű másolási mód, amely egy nyomással követi a negatív tónusértékeit. A tónusok lágyan, átmenettel folynak egymásba, a kép teljesen rajzszerű.

Az enyvnyomat kevéssé volt alkalmas olyan témákhoz, melyben nagy világos felületek, vagy ég szerepelt, mert az eljárás abszolút fehéret nem tudott adni. Mivel hátulról másolták, a papír pórusaiba behatolt festékszemcsék nem moshatók ki teljesen. Az enyvnyomatokat ezen kívül viszonylag sötét tónusrend jellemzi.

Az alkalmazott festék színétől függően bármilyen színű lehet, de csak monochróm.

Míg a pigmentkép általában félfényes felületű, és az erősen fedett részeken még fényesebb, az enyvnyomat matt felületű, de ennek ellenére igen mély sötéteket képes adni. A kész kép meglehetősen életlen, hiszen a hátoldal felől világították, s a papír struktúrája is látható. Gyakran a hátoldali olajozás nyomai is felfedezhetőek.

 -
 A készítés módja:

A száraz, táblás enyvet kalapáccsal apróra törték. Az apró darabokat hideg vízben egy-két napig áztatták, majd a vízzel teleszívódott enyvről leöntötték a felesleges vizet, s vízfürdő fölött lassan melegítve feloldották. Kálium- vagy ammóniumbikromát hidegen telített oldatából 10 ccm-t elegyítettek 3–4 gr porfestékkel, s felöntötték három-négyszer annyi langyos enyvoldattal. Üvegrúddal buborék és csomómentesre keverték. Az oldatot puha, sűrűszálú ecsettel kenték fel, majd sötétben megszárították. Másolása napon történt, de a legtöbb eljárástól eltérően, nem a fényérzékeny, hanem a papíroldal felől. Így a kép a papír rostjaihoz kötődött, s nem csak a felületen jött létre. A papíroldali másolás miatt, ha oldalhelyes képet akartak, meg kellett fordítsák a negatívot, s a papírt is átlátszóvá kellett tenni olajozással (vazelin vagy parafinolaj) vagy viaszozással. A másolást figyelemmel tudták kísérni, amikor a papíroldalon láthatóvá lett a kép, akkor lehetett előhívni 40–45 fokos vízben. A meleg víztől a nem cserződött enyv meglágyult, és zuhanyrózsával ki lehetett mosni a papírból. A kész képet sósavas timsófürdőben mosták, cserezték, krómtalanították, benzinnel eltávolították a felesleges olajnyomokat, majd szárítás után installálták.

 -
 Méretei:

Az általam látott enyvnyomatok nem haladták meg a 15x18 cm-t. Elképzelhető ennél kevéssel kisebb és nagyobbb méret is, de a 24x30 cm-t technikai korlátai miatt általában nem lépte túl.

 -
 Magyarországi  használata:

1925 júniusában Zélizy Zoltán tartott előadást az enyvnyomásról a MAOSZ tavaszi előadássorozata keretében Budapesten. Vydareny Iván pedig 1926 májusában tartott gyakorlati bemutatót és előadást a technikáról, saját enyvnyomatait is bemutatva. Kerny István is próbálkozott vele. A Magyar Fotográfiai Múzeum Schermann Józseftől őriz egy szép enyvnyomatot.

 -
 Gyakorisága,  értéke:

Kevesen és keveset készítettek belőle, ezért minden gyűjtemény dísze egy-egy ilyen eljárással készült kép, mely nagyjából az 1920-as években készülhetett.

 -
 Konzerválási  feladatok:

Elsősorban a papírkártevők pusztítják. Miután nem ezüstkép, fakulástól, halványulástól nem kell tartanunk.

 -
 Irodalom:

Zélizy Zoltán: Az enyvnyomás. Fotóművészeti Hírek, 1925. szeptember–október, 39–41. o., december, 51–52. o.;
[hír]: Fotóművészeti Hírek, 1925. december, 58. o.; 1926. május, 20. o.;
Kankowszky Ervin: Elfelejtett másolási technikák. Fotóművészeti Hírek, 1929. október, 12–13. o.

 -
 Internet:

---

 

 -  Magyar Fotográfiai Múzeum -- Hungarian Museum of Photography  -  Amíg valakinek egy-két, esetleg tíz-húsz fényképe van, úgy tárolja, kezeli, ahogy ô maga akarja, tudja...

Tôrténeti Fotóeljárások Magyarországon